Ekonomi

Kaliteli muz üretimi pazarlama ile desteklenmeli

Adana’daki muz üreticilerinin sorunlarının ve çözüm yollarının görüşüldüğü toplantıda bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, “Adana’da muz üretim alanı 8 bin 500 dekara çıktı ve üretim miktarı arttı. 50 bin tona.”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adana Muz Üreticileri Birliği tarafından ortaklaşa ‘Muz Üreticilerinin Sorunları ve Analiz Önerileri’ konulu toplantı düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantının açılışında konuşan İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana’da muz üretiminin 8 bin 500 dekara, üretim büyüklüğünün ise 50 bin tona ulaştığını belirterek, ilde üçüncü sırada yer aldığını ifade etti. Türkiye’de muz üretiminde

Son 5-6 yılda kentte önemli muz yatırımlarının yapıldığını kaydeden Tekin, son bir yılda seracılık maliyetleri nedeniyle yatırımların yavaşladığını kaydeden Tekin, “Ülkemizin muz ithalatındaki azalma ve genişleme Muz üretiminin piyasada varlığını hissettirmesi olumlu bir gelişmedir.İlimizdeki muz üretim alanlarında kaliteli üretim yapılmaktadır.Üreticiler Bunun ödüllendirilmesi için dekar başına verimin artırılmasına daha fazla önem verilmelidir. Çünkü paketleme ve pazarlamadaki sıkıntılar ortadan kalkarsa dünya ile daha çok rekabet edebiliriz.”

Türkiye’de 1 milyon ton muz üretiliyor

Adana’da Muz Üreticileri Birliği’nin kurulmasının sektörün ortak hareket etmesi açısından önemli olduğuna işaret eden Tekin, muzun taze tüketim kadar mamul hale dönüştürülmesi için de yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.

Adana Muz Üreticileri Birliği Başkanı İsmet Çelik, dünyada yıllık 128 milyon ton, Türkiye’de ise 1 milyon ton muz üretimi olduğunu belirterek, “Muz üretiminin yoğun olduğu bölgelerdeki dernekler muzun piyasa fiyatını belirliyor. Adana, muzun piyasa fiyatını üyelerimize açıklayacak. Ürünlere pazar bulması için pazara arzını düzene sokmak için çalışacağız. Adana muz üretiminde söz sahibidir. Üreticimizi koruyarak tüketiciyi kaliteli ve uygun fiyatlı muzla buluşturmak istiyoruz” dedi.

Muz üretimi konusunda uzman Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Bozok, “İzmir’den Şanlıurfa’ya kadar geniş bir coğrafyada muz ekimi mümkün hale geldi. Sektör kaliteli üretim yapıyor ama bu alanda çalışacak kalifiye eleman bulmak zor. Hem pazarlama hem kalifiye eleman sorunu çözülür, sektör önde olur, açık ve dünya ile rekabet edebilir durumda olur” dedi.

Toplantıya katılan üreticilere ve ziraat mühendislerine fidan seçiminden hastalıklara kadar muz yetiştiriciliğinin teknik yönlerini anlatan Bozok, kış soğuğunun etkili olduğu yerlerde açıkta ekim yapılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Toplantıda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Düzenleme Şubesi çalışanı Ziraat Yüksek Mühendisi Filiz Gökçel Türkaslan da Bakanlığın Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı hakkında bilgi verdi. – ADANA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu