AFETLERİN HAREKETİ İÇİN ‘DEPREM TARİFESİ’
Depremde hasar gören evlerinden eşyalarını alıp başka bir yere gitmek isteyenler taşınmaya başladı. Asansörlü ulaşım sistemi ile üst katlara çıkmak zorunda kalan vatandaşlar fiyatlardaki fırsatçılıktan şikayetçi oldu.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde yüzlerce ev yıkılırken, bazı evler de hasarlı veya ağır hasarlı olarak ayakta kaldı. Depremden etkilenen illerden biri olan Gaziantep Nurdağı’nda hasar gören evlerde yaşayanlar, eşyalarını boşaltmaya çalıştı. Özellikle yüksek katlarda oturanlar hasar nedeniyle evlerine giremezken, çözümü vinç desteğinde buldular. Evin penceresinden asansör sistemiyle indirilen eşyalar kamyonlara yüklendi. Ancak hayatta kalanlar nakliye için fiyat fırsatçılığından şikayet ettiler. Mağdurlardan Ramazan Özkan, “Biri gelip 9 bin lira istedi. Sadece indirme değil, taşıma da yapmıyor. Belli ki fırsatçılık var” ifadelerini kullanmış. Nakliye işiyle uğraşan Abdurrahman Şahin, fiyat artışını kabul etti ancak yüzde 100’e varan bir zam olmadığını savundu.
BİRİ 9 BİN LİRA İSTEDİ
Nurdağı’nda yaşayan ve depremde evi ağır hasar gören Ramazan Özkan, ‘İlk sarsıntı olunca ayağa kalkıp durmasını bekledik. Durmadı. Biz yıkıldık, ikinci depremde bir bina çöktü. Duvarlar yıkılmış, sütunlar sağlam. Burada değerli olan müteahhittir. Vinçte azap vardır. Türk milletimiz fırsatçıdır. 3 bin lira diyor, yarın dersem bin liraya indirir. Biri gelip 9 bin lira istedi. Sadece indirme değil, taşıma bile değil. Yere inip gidecek, 9 bin lira. Ne rezalet. Yeterli olabiliriz ama fırsatçıyız. Altınımız, paramız, her şeyimiz ilk gün içeride dedi.
KESİNLİKLE FIRSAT VAR
Özkan, ‘Köye gitmeyi düşünüyoruz. Bakalım burada ne olacak, arsamız var, dükkanımız var. Bir yerde bir şeyler yapmalıyız. Ya da başka bir şehre gideceksin. ev bulamıyorsunuz. Antep’te 5-6 bin diyorlar. Mersin’i aradık, aynı şey. 9 bin lira isteyen kaba işleri indireceğini söylüyor. Yerde bırakacağım diyor ve arabasına bile koymuyor. Açıkça fırsatçılık var. Bir hafta sonra bana kendisinin yalvaracağını söyledi.
FİYAT ARTIŞI SÖZ KONUSU YÜZDE 100 DEĞİL; ÇATIŞMA ALTINDA ÇALIŞMAK GİBİ Mİ?
Fiyat eleştirilerine ilişkin nakliyeci Abdurrahman Şahin, “Daha önce 4 bin liradan taşıdığımız malı şimdi 5 bin liraya taşıyoruz. Para her şey değil ama adam 100-200 daha alırsa üstleri olduğu için” dedi. her zaman çatlak, onu da hesaba katmak lazım.Yüzde 100 zam diye bir şey yok.Amacımız millete zarar vermek değil.Bu dairelerden ne çıkarsa kardır,çünkü hepsi yıkılacak diyorlar. .Ne olduğu belli değil.Bu binaların da sağlamları var, onları belirliyoruz ve genellikle sağlam olan binalarda iş buluyoruz.Sadece beyaz eşya ve koltuk grupları alıyoruz, ufacık şeylere aldırış etmiyoruz, almıyoruz’ Ciddiye almayın, herkes aynısını yapabilir, sıradan bir yerde çalışmak var, çatışma alanı gibi bir yerde çalışmak var dedi.
Çadırda eşyalarını ve canını kurtarmaya çalışan bir başka kişi ise, ‘Şükürler olsun hayattayız, şu anda bize yetiyor’ dedi. Bütün eşyalarımız bu. Tencere falan alıyoruz. Onlarla yemek pişireceğiz. Devletimizden tek isteğimiz bir an önce bizleri sağlam bir yere yerleştirmesidir. Başka hiçbir şeyimiz yok. Torunlarımı kurtarsam yeter. “Gidecek yerimiz yok, olsaydı gerçekten giderdik” dedi.